söndag 9 augusti 2009

Inspiration

Vi har fastnat i en svacka vad gäller matlagning. Vi köper ofta skräpmat med oss hem eller äter ute på restaurang. När vi väl lagar mat, så blir det samma vanliga rätter. Korv stroganoff, bacongryta och återigen bacongryta eller korv stroganoff. Suck. I fredags fick jag ett tips av en kollega att surfa in på Arlas hemsida för att hämta receptinspiration. Sagt och gjort. Jag satte mig framför datorn och klickade runt bland de olika recepten. De snabblagade rätterna tilltalade mig mest. Sambon kommer att börja arbeta igen imorgon och när vi kommer hem efter jobbet, vill vi att maten ska gå fort att tillaga, eftersom både vi och sonen är hungriga och därav också griniga. Mat i magen höjer humöret i familjen. Med hjälp av Arla författade jag en matlista, åkte till affären och köpte tre helt nya snabba maträtter. Den första -Biff i sambalgrädde - provade vi redan idag. Den var god (jag ska bara salta litet mer nästa gång) och snabblagad.

Nästa vecka kommer allt att bli som vanligt igen. Sambon jobbar, jag jobbar och sonen går på dagis. Rutinerna återgår till de som vi hade före semestern och som vanligt vid slutet av sommaren, har jag en massa projekt planerade inför kommande mörka höstkvällar. Jag planerar och sätter upp projekt, men tyvärr oftast brukar bara hälften av dem bli genomförda. Jag skyller på tidsbrist. Jag hoppas i alla fall att de här nya maträtterna är något jag kommer att hålla fast vid som en liten nyhet bland rutinerna, trots att sambon är negativ. Han tror att de nya rätterna ska ta lång tid att laga och innehålla konstiga ingredienser. Han blev förvånad när jag fixade dagens rätt på endast 45 minuter. Fast jag misstänker ändå att jag får stå för de nya rätterna och att han kommer att fortsätta laga bacongryta...

7 kommentarer:

Knaada sa...

Vet precis hur ni har det! Vi har ätit nudlar och fryspizza idag, på en söndag :(
Vill tipsa om en supergod rätt som du lagar på bara 15 min.

600 g Choritzokorv
2 klyftor vitlök
1/2 röd chili
1 burk hela konserverade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl äppeljuice
1 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Skär korven i skivor, bryn dom fort och lägg dom på sidan.
Hacka chilin utan frön. Stek den snabbt tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt tomater, tomatpuré, äppeljuice och kryddor. Låt småputtra en stund, lägg i korven.

Vi brukar äta den med bara sallad och ett gott bröd. Men pastapennor funkar också bra. Gillar ni inte stark mat så skippa chilin.

Lycka till!

Speja sa...

Åh, det där känner jag igen. Och jag gillar verkligen inte att laga mat. Brukar prata om att vi måste börja planera och INTE stå och svära vid kylskåpet med knorrande mage varje dag. Duktigt av dig!! Ska försöka ta efter.

F sa...

ska laga riktigt god mat åt dig jag. Men då måste jag ju veta vem du är... hmmm

Miia - There´s no place like home sa...

LÄTT brun-utan-sol effekt ;) Jag förstärker ansiktsfärgen med ACOs Face Gel Bronze. Den får man färg av!

Mamma J sa...

Du skall få ett par bra tips av mig:

Bl a så brukar jag tjata om min eviga Asiatiska lax. Den är så smidig att göra när man väl har gjort den en enda gång.

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14699

Jag brukar dela laxfiléerna på hälften - så att det blir dubbelt så många som är hälften så långa. Jag tycker smaken fördelar sig bättre så. Jag river ingefäran på rivjärn och blandar ihop allt gucket. Brer det över filéerna och slår försiktigt matlagningsgrädde (jag struntar i vispgrädden) över och så in i ugnen.

Det blir tok-gott (alla i hela familjen och alla andra jag har bjudit det på älskar det!) och går så smidigt att göra!

Sedan så har jag "hittat på" en egen rätt också.

Jag köper två burkar av Arlas Creme Fraiche med Saffran och tomat. Dessa brer jag ut över kycklingfiléer (färska eller tinade) som ligger i en smord ugnsfast form. Dessa brukar jag dessutom skära på längden så att de blir lite smalare = blir färdiga fortare.. In i ugnen på 200 grader i 20 - 25 minuter. Till detta kokar jag tagliatelle (sätt på vattnet när du börjar med kycklingen så blir alltsammans klart samtidigt!) och skär tomater smått.

Också jättegott och går snabbt och enkelt!

Berätta gärna om du provar något av tipsen, vad ni tyckte!

Tantti sa...

Tack för recepten! Jag säger till när jag testat.

Petra sa...

Hoppas att din runda blev bra också!
KRam