lördag 12 september 2009

Händelser jag minns

I fredags var det åtta år sedan de hemska attackerna inträffade i USA. Jag minns exakt vad jag gjorde när jag hörde nyheten och var jag befann mig. Jag minns också allt annat som hände den dagen. Vem jag pratade med och vad jag gjorde. Jag hörde nyheten på radion när jag satt i bussen på väg hem från högskolan. När jag kom hem tittade jag på nyheterna som visade attackerna om och om igen. Sedan pratade jag med en kompis i telefon om vad som hade hänt och jag minns även andra saker som vi pratade om som inte handlade om attacken.

På samma sätt minns jag dagen då Olof Palme mördades - jag var liten och väntade på att få se ett barnprogram på tv. Istället visades extra nyheter om Palme.

Även prinsessan Dianas dödsdag har jag i minnet och jag minns exakt vad jag gjorde och hur jag fick reda på nyheten. Jag var tonåring och vi skulle cykla iväg till stranden för att sola och bada, när mina kompisar frågade mig om jag hade hört vad som hade hänt.

När Anna Lindh mördades satt jag återigen på bussen och jag var på väg till högskolan. Jag berättade detta sedan för mina klasskompisar som ännu inte hade hört de tråkiga nyheterna.

När Michael Jackson dog var jag på väg till affären för att köpa en ny tv. Jag satt i bilen och radion spelade bara Michael Jacksons låtar. Jag förstod inte detta då, utan trodde att det var någon sorts jubilem eller hans födelsedag. Senare, när jag hade kommit hem, berättade en släkting till mig vad som hade hänt. Det var en varm sommardag och vi spenderade eftermiddagen på stranden.

Dessa är några tragiska händelser som jag tror de flesta minns väldigt väl. Är det något annat som du minns väldigt väl? Kommer du ihåg hela dagens händelser? Hur vädret var? Vem du träffade och vad du gjorde?


5 kommentarer:

frunatmaken sa...

Jag kommer ihåg när Palme blev mördad hur jag blev väckt av telefonen och sen satt framför nyheterna resten av dagen jag minns också hur jag tänkte när jag hörde nyheten om attacken på World Trade Center att det lät så konstigt att de rapporterade så om ett litet vilset sportplan tills jag förstod.

Mamma J sa...

Jag hade på något underligt sätt missat hela alltihop en låång stund - den 11 september - och stod i kön på ICA och skulle betala, när killen framför mig kommenterar till kassörskan något om att "det var väldigt vad lugnt det var här - alla är väl hemma och tittar på TV om USA"... Jag blev väldigt fundersam - men fick ju snart koll på läget.

Men, jag kommer inte ihåg så där tokmycket runtomkring faktiskt.

När Olof Palme hade mördats så hade jag varit ute kvällen innan. Jag var ju nästan 15 då, så jag var en morgontrött tonåring då. Min lillasyster kom och försökte väcka mig och sa konstiga saker - som jag trodde, för att få upp mig. Men, så låg jag och lyssnade på TV-ljudet och tyckte det som om det var en massa politiker som pratade, så jag gick väl upp då. Satte mig i trappan och såg ner i vardagsrummet på TV:n och insåg att det hon sagt var sant!

Anna Lindh. Jag var på jobbet och hörde talas om det - vi satt och småpratade om det när en av kollegorna uppdaterade oss med det senaste "Nu säger de att hon har dött...." jag minns att det kändes oerhört overkligt.

Och MJ. Haha. Jag satt i bilen på väg till en läkarundersökning och så kom det en nyhetspåannonsering och de sa "King of Pop är död" och så rabblade de lite annat de skulle prata om och medan jag väntade på att de skulle komma "till saken" så satt jag och grunnade på vem 17 det var. Haha, jag fick för mig att det var Iggy Pop! Alltså - jag var trött!

Jag minns också när rapporterna om tsunamin kom. Annandag jul. Och ingen fattade nog riktigt vidden av det hela först. Sedan kröp det fram bit för bit. Vi firade jul hos mina föräldrar. Jag tror inte så mycket blev gjort den dagen alls.

Men, jag kommer som sagt inte ihåg så mycket runtomkring som du verkar göra...

F sa...

visst kommer jag ihåg. Anna lindh, palme och 11 september har etsat sig fast.

Förresten, gästblogga hos mig!! *blinkar med ögonen*

F sa...

du får vara anonym ;)

anne sa...

11 september är vår dotters födelsedag så den har blivit som en orosdag för henne. Nu har det varit lugnt något år, men det hände litet väl mycket, både internationellt och privat under några år.

Jag hörde på morgonradion att Olof Palme mördats, jag hörde hur en taxichaufför intervjuades och sedan en punkrockare. Då bestämde jag mig för att det var ett skämt, typ "världsrymden anfaller". Min syster ringde någon timme senare och vrålade i telefonen att Palme mördats, men jag skrattade bara åt henne;

-Har du verkligen gått på det där!?!?!?