torsdag 2 april 2009

Liftaren

När jag åkte hem från jobbet igår mötte jag en liftare på vägen. Jag åkte själv och hade ca 3 mil kvar att köra. Jag hade ingen orsak att inte plocka upp honom. Jag kunde ha varit snäll mot en annan person och erbjudit skjuts 3 mil närmare hans slutdestination, vilken den nu än var. Han hade ingen skylt utan bara väska och viftade med sin tumme. När inte jag stannade ryckte han hopplöst med axlarna och började gå istället. Flera bilar hade säkert redan gjort samma sak. Jag kände mig taskig som inte stannade, men jag vågade inte. Jag kan aldrig veta vem det är jag plockar upp - en helt okänd människa som kanske vill mig illa eller har nyligen gjort någon annan illa. Det är hemskt att man inte kan lite på människor, men så är det ju idag. Eller hur?

Skulle du ha plockat upp honom? En ensam kille, cirka 25 år? Hade du plockat upp om personen hade varit en tjej istället? En äldre man, runt 40? En dam runt 60?

4 kommentarer:

Candy sa...

Jag hade inte plockat upp någon. Inte om jag åkte ensam i alla fall. Det är sant, man kan verkligen inte lita på folk i dagsläget. Det är helt bisarrt att man ska vara tvungen att ha kameror och vakter överallt. För ens trygghet, visst, men tänk vad fint om man kunnat ha trygghet utan det!

starfucker sa...

haha nej jag hade inte heller plockat upp nån... men mest för att jag är så dålig på smalltalk.

Speja sa...

Nä, antagligen inte någon. Man har hört för många hemskheter för att våga - när man är ensam i bilen. Möjligen skulle jag fundera på att stanna för en dam runt 60. Fast det är nog en sällsynt typ av liftare.
Ha det fint.

Tantti sa...

Alla: Jag skulle inte heller plocka upp någon! Om en tant ca 60 liftar skulle jag undra varför... o smalltalk skulle jag klara av. Det är jag världsbäst på och då pratar jag inte väder.